ELOSYS Trenčín 2012

  • neděle, 14 říjen 2012 19:00

blaja.gif ELOSYS Trenčín 2012.

18. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, energetiky a telekomunikací se konal 9.10.-12.10.2012 prakticky "za rohem", takže jsme tam nemohli chybět.

ELOSYS 2012

Byl by hřích mít takovou akci u nosu a nejet se tam podívat. Proto jsme ve čtvrtek vyrazili ze Vsetína směrem na Trenčín navštívit letošní EloSys. Neoficiální zprávy tvrdily, že to nemá cenu, je to malé a podobně, ovšem nejlepší je přesvědčit se na vlastní oči.


Ranní mlha při příjezdu signalizovala hezký den, ale to už bylo jedno, čekali jsme jen na otevření areálu. Parkovné 4 EUR, vstup téměř 2x tolik ovšem spousta návštěvníků včetně nás využívala volné firemní vstupenky. 

ELOSYS 2012 


Ihned po vstupu nás vítal stánek SCADA systému Promotic, který nabízí téměř všechny přímé drivery pro PLC Simatic S7.

S recenzemi Scada Promotic jste se mohli setkat i na tomto serveru.

ELOSYS 2012 


Weidmuller kromě obligátních svorek vystavoval trochu opomíjené nářadí, včetně známých "stahovaček" a kleští pro odizolování vodičů. Fungují perfektně.

ELOSYS 2012 


MM group ve společném stánku s Meret nabízel vlastní portfolio výrobků různých převodníků, komparátorů a podobně, každý do prostředí normálního a ekvivalent do prostředí s nebezpečím výbuchu, tedy "Ex".

ELOSYS 2012 


Phoenix Contact zaujímal jedno z čestných míst co do velikosti, ale hlavně co do různorodosti nabízených výrobků.

ELOSYS 2012 


Ovšem zdaleka nejzajímavější stánek měl Pepperl-Fuchs, který přijel s reklamní dodávkou, vytasil kufříky s produkty, kempinkový stolek, židle a hotovo.

Občerstvení uvnitř vozu. 

ELOSYS 2012 


Vonsch, slovenské měniče které se opravdu vyrábí na Slovensku, což se o o produktech jiných firem nedá říci. Podívejte se i na krátké video ohledně ovládacího panelu měniče.

Tento panel je od velikosti 15kW standardní součástí dodávky, jinak se kupuje zvlášť.

ELOSYS 2012 


Videoukázka ovládání měniče Vonsch.

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Měniče Vonsch Vám dodají i ve vestavném provedení, pak jen stačí připojit vodiče.

Pokusíme se Vám je ještě v tomto roce představit trochu blíže.

ELOSYS 2012 


Eaton přijel s velkým autobusem, který představoval velké portfolio výrobků.

 ELOSYS 2012


Na tomto serveru se můžete seznámit s produkty firmy Moeller, a jejich malých programovatelných PLC. Moeller se ovšem sloučil s firmou Eaton, takže se změnily nápisy na produktech. Výrobky ale zůstaly stejné a dále se vyvíjejí, včetně bezpečnostních PLC. 

ELOSYS 2012 


GENERI Šumperk, výrobce specializující se na zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu. Opravdu je zajímavé vidět, jak se to má dělat, nabízely spoustu tiskových materiálů pro seznámení se specifiky provázející toto prostředí.

Děkujeme tímto firmě GENERI za volnou vstupenku na výstaviště.

ELOSYS 2012 


Harting to jsou konektory, konektory a zase konektory pro veškeré možné i nemožné použití.

Ovšem dají se koupit kompatibilní od jiných výrobců a za úplně jiné peníze.

ELOSYS 2012 


Všude byly k vidění přepěťové ochrany, jak pro fotovoltaiku tak pro ostatní použití. Jako by se všichni domluvili, panely s produkty byly téměř shodné, tento výrobce je měl aspoň fyzicky, někteří občas vystavovali jen fotky. 

ELOSYS 2012 


Klasicky jedna z velkých expozic společnosti Lapp Group, výrobce různých kabelů.

Mimochodem dodávají přímo originál kabely k Siemens motorům a ostatnímu příslušenství, můžete zkusit, které vyjdou cenově lépe. 

ELOSYS 2012 


Elko EP nás zaujala velmi širokým portfoliem elektronických přístrojů jako časová relé, instalační stykače, schodišťové automaty, spínací hodiny, stmívače, termostaty, napájecí zdroje, ovládací a signalizační přístroje, GSM brány, aj.

Mateřská firma sídlí v Holešově - Všetulích.

ELOSYS 2012 


Tohle byla velmi dobrá expozice, a sice firma SOPO, která realizuje navíjení statorů a rotorů točivých strojů. Ne vždy máte možnost vidět, jak to vypadá uvnitř motoru a jak se nyní skládají jednotlivá vinutí, zvláště u nové technologie navíjení statorů s dělenými segmenty. Díky této novince je firma schopna nabídnout a realizovat statory s dělenými segmenty s extremně vysokým faktorem plnění a neomezeným počtem paralelních drátů. Vinutí fází je prováděno bez spojek a jednotlivé fáze jsou dokonale odizolovány.

Podívejte se i na videoukázku.

ELOSYS 2012 


Videoukázka různého vinutí statorů a rotorů AC/DC motorů.

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


U stánku společnosti Siemens jsme se mimo jiné podívali na připojení periferie ET200SP k PLC S7-1200, kterou tímto rozšíříte o další externí vstupy a výstupy.

ELOSYS 2012 


Controlsystem nabízí na Slovensku mimo jiné produkty firmy VIPA, která se zaměřuje na doplnění sortimentu PLC Simatic S7, počínaje malým PLC řady 100, přes řadu 200 až po klasickou řadu 300, kde dostanete PLC s Profibusem a ethernetovým portem, což je vynikající. Není nutné kupovat komunikační procesor do sestavy, jediné omezení je v pasivním režimu procesoru, který ale nevadí při připojení SCADA systému k CPU.

Všechny PLC se programují ve Step7, možná jeden z menších automatů vyzkoušíme v našem redakčním testu.

ELOSYS 2012 


Tohle byla paráda, vidět tolik jednofázových a třífázových zásuvek pohromadě výrobce SEZ z Dolného Kubína.

Ještě chyběla připojená míchačka na beton. 

ELOSYS 2012 


Před polednem mlha v údolí Váhu opadla a sluníčko rozjasnilo celou výstavu.

ELOSYS 2012 


Ještě jsme se vyfotili s pochodujícím maskotem Lapp Group a mohli jsme s čistým svědomím zamířit k domovu.

ELOSYS 2012 


To už ovšem byla obloha jako vymetená, sluníčko jelo na plno, takže honem domů a zkusit ještě nějakou vyjížďku na kole do lesa, než začnou podzimní plískanice.

Těch 64km do Vsetína jsme zvládli autem za 70 minut, na kole by to bylo asi jinak.

ELOSYS 2012 


Závěr: 

Výstava byla velmi milé příjemné překvapení. Pokud Vám bude někdo tvrdit, že to je na nic, tak tam buď nebyl, nebo se mu nezavděčíte ničím. Bylo to rozhodně fajn, trochu vadilo velké množství vystavovatelů se sortimentem světel s LED technologií, svítících pásků a podobně. Zase na druhé straně byla přínosem účast velikých výrobců, třeba expozice Rittal s jejich autiovizuální šou, přilákala velké množství návštěvníků. 

Příští rok, pokud se dožijeme, zcela jistě nebudeme chybět. 

Jaroslav Blažek


 

Blaja automation portal
Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209