Siemens WinCC flexible 2004

  • pátek, 10 září 2004 04:00

 Logo software Siemens WinCC flexible 2004.

Celá instalace je umístěna na dvou CD, varianty se liší jen typem autorizace (detaily jsou v helpu, neboť množství různých autorizací pro vývoj aplikace, runtime atp. se počítá na desitky).1,7kB
Pokud ale nepotřebujete runtime, simulátor a vyrábět spustitelné soubory, vystačíte s prostřední verzí "Standard", za jejíž poskytnutí bych rád poděkoval panu X.Y (on ví komu).


Než vůbec strčíte první CD do mechaniky, podívejte se na to co potřebujete za konfiguraci, aby jste po dlouhé přípravě disku a CD na instalaci nebyli překvapeni zbytečným přerušením.

Pokud jste HW někde na, nebo pod úrovní v levé části tabulky, počítejte s tím, že budete při práci s WinCC flexible dlouho čekat, neboť software bude dost pomalý.

Připadá mi to jako Doom 3, na jehož hraní s vysokými detaily musíte mít PC z budoucnosti. Objektivně je třeba ale poznamenat, že Doom 3 se standardním nastavením jede na průměrných strojích bez potíží, což se o WinCC flexible říci nedá.
Já mám HW na úrovni pravé části a je to "čekárna".

Připravte se taky na cca hodinu odklinkávání a potvrzování různých siemensovských hlášek. Mě trvala celá instalace cca 50minut.

9,5kB

Začátek je bezproblémový, nic jiného jsem ovšem nečekal, i když u Siemense je možné vše. 8kB

Pozor, instalace Vás bude proti ostatnímu softu od Siemense nutit nainstalovat vše do \Program Files\Siemens a ne do \Siemens. 1,1kB

První možnost, nebo druhá možnost, zvolil jsem tu třetí a nebylo to ono.

Zvolte raději "Typical" a ušetříte si starostí jako já. Pozdější reinstalace dalších součástí nefungovala tak, jak jsem očekával.
Jestli ale nebudete nic přidávat, tak si klidně vyberte co potřebujete (hlavně kvůli úspoře místa na HDD).

2,2kB

Integrace do Stepu7 je možná jen od verze 5.3. Pokud necháte zaškrknutu integraci a nemáte správnou verzi, upozorní Vás na to instalátor (viz.obr.dole).
Nezatrhl jsem "Migration" a hořce litoval. Slouží k přenosu starších projektů z ProTool a WinCC. Dodatečná instalace nefungovala správně, takže pomohlo jen úplné odinstalování a potom znovu celá instalace Flexible (půl odpoledne času)
5kB
1,8kB

Dále si vyberete ještě jazyk a už to jede. 2,3kB

Po cca hodině budete v případě úspěšné instalace odměněni klasickým hlášením o úspěchu. 1kB

Poznámka : tolik několik mých názorů na instalaci. Opravdu si to "ukousne" téměř GByte místa na disku.
Díval sem se na internet a je již k dispozici oprava HotFix3 (cca 3MBytes, instalace bezproblémová). Jestli to tak půjde dál, bude na podzim verze 1.1. Odinstalování trvá téměř tolik času jako další instalace, ale funguje (i když ikony a složky v nabídce Start si jako obvykle musíte smazat sami, to prostě Siemens neumí).


Jak vypadá prostředí nového software od Siemens pro parametrizaci OP/MP panelů? Berte prosím níže uvedené údaje jako krátké seznámení, neboť vše nejde ani zdaleka vysvětlit v jednom článku (ani to není mým cílem).

Mimochodem ikona WinCC flexible se pěkně modernizovala.

 1,5kB


Pokud jste správně vše nainstalovali (a máte tu správnou licenci), můžete pokračovat v tvorbě aplikací, nebo jen zkoušet co je nového.

Opravu na webu Siemens z 1.9.2004 HotFix3 jsem nainstaloval bez potíží, obrázek vpravo je ještě z doby před instalací opravy.

14kB

První zádrhel. Pokud si myslíte že novým nástrojem nastavíte i starší OP panely (hlavně textové, OP7/OP17), tak jste na omylu. Pomocí Migration se můžete pokusit něco importovat, ale OP7 na OP77B samozřejmě nenapasujete. Zkusil jsem projekt z OP7, dost věcí se importuje správně (tagy atp.), ale obrazovky se rozdělí. Část projektu je přesto použitelná. Zkuste, uvidíte.

Některé panely se překrývají s nástrojem ProTool, takže projekt vytvořený v ProTool, lze převést do Flexible opět nástrojem Migration (v podstatě import z ProTool). Zkoušel jsem projekt z MP370 12"Key a po cca 6-ti minutách konvertování vypadl hotový projekt v Flexible bez chyb. Bylo to příjemné překvapení (ještě někdy zkusím projekt z WinCC co to udělá).

Pro informaci, všechny dostupné panely které je možné programovat jsou na obrázku vpravo.

3,3kB
2,7kB

Vše co je možno v projektu nastavit je sousředěno do přehledného menu.
Např. spojení mezi panelem a PLC je hezky graficky s roletovým menu.

3,6kB

5kB

Nastavení prostředí doznalo taky podstatných změn proti ProTool. Některé položky jsem musel dost pracně hledat.

Zato jazykových variant projektu máte k dispozici dost a dost (chyběla mi ale ruština)
3,1kB

5,3kB

Menu nástroje (tools) se přesunulo ve vývojovém prostředí vpravo.

Takhle to potom vypadá s nainstalovaným software pro Siemens aplikace na notebooku.
5,1kB

4,2kB

Přenos aplikace do panelu je možno provést stejnými prostředky jako v ProTool (to jsem ale zatím nezkoušel, nemám k dispozici vhodný OP panel, ale určitě to funguje).

5,4kB


Poznámka : změn je ovšem podstatně více, chvilku bude trvat než si na nový nástroj zvyknete. Příští rok má další produkt "WinCC PC" nahradit klasické WinCC, takže uvidíme.
V žádném případě ale starší ProTool nezatracujte, spousta věcí je v něm přehlednější. Počítejte taky že i malý projekt zabere na disku minimálně 10MBytes.
Práce s WinCC flexible je opravdu dost pomalá, nemáte-li ovšem notebook půjčený od NASA.


Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209