Oprava bagru z roku 1962

  • středa, 09 březen 2016 16:39

Občas se dějí věci jen tak pro radost sobě i druhým. Jedna z nich byla také oprava dvě generace starého bagru a jeho ovládání z dotykového HMI panelu přes PLC a Profinet I/O. Uvnitř hlavně video pro všechny fandy.

Když tohle jeden kolega vyhrabal na půdě domu s tím, že to měl jako kluk před cca padesáti lety a jestli by to nešlo nějak zprovoznit, tak jasně. Podívejte se, jak se před dvěma generacemi vyráběly hračky a jak fungují i po té době. Ty dnešní čínské, umělohmotné, tomu nesahají ani po kotníky.


Originální krabice, podle razítka "Bagr na dálkové ovládání", výrobce Tatrasmalt v pobočném závodě na Slovensku. Vzpomínám, že jsem měl takový pásák na plochou baterku, pak kuře na klíček, nějaký tank a traktor i s řazením a volantem. Vše z poctivého malovaného plechu, výroba nebyla zřejmě vůbec jednoduchá. Cena tenkrát 115,-Kčs, což bylo hodně peněz.

bagr 01


Bagr ženou dva jednoduché stejnosměrné elektromotorky, které se daly koupit v každém modeláři, nebo větším hračkářství. Jeden motor na zdvih, druhý v podvozku pro pojezd bagru.

bagr 02


Pro každý pohyb převody do pomala, tento motorek je na 4,5V při 4500rpm.

bagr 03


Před námi se již snažil někdo o opravu, systém zahnutých plechových jazýčků ale neumožňuje opakované rozdělání, tak i tenkrát pomohla neznámému mechanikovi pájka.

bagr 04


Motory naštěstí v pořádku, chtělo to vyměnit ukroucené vodiče, nasadit a poopravit ozubené převody a celkově vyčistit.

bagr 05


Taky trochu namazat. Jak praví kolega Pavel K nejede kdo maže, ale kdo stojí ten maže a pak teprve jede.

bagr 06


Jediné díly z bílé umělé hmoty jsou na bagru malá kladka pro vedení zdvihu a světlo na kabině bagristy.

bagr 07


Rameno se dá bezvadně složit a systém otvírání a zavírání lžíce přes magnet je prostě geniální.

bagr 08


Ovšem ovladač na plochou baterku je po smrti. Celý páčkový přepínač, který reverzoval napětí pro změnu směru, byl složen z pertinaxu a mosazných dílů, tlačítko pak volilo pojezd nebo zdvih.

bagr 10


V první moment by stačilo nahradit celou plechovou krabičku třemi tlačítky 1/1, ale ukázalo se, že zase až tak primitivní to nebude.

bagr 11


Pokud byste se s tím někdo setkal, tak takhle to nakonec funguje na tři tlačítka 1/1. Samo že na 2/0 by to bylo podstatně jednodušší, ale pro ovládání z PLC a reléových výstupů je tahle verze přijatelnější. Variantu pro současný chod obou pohonů jsme pro naši ukázku neřešili. 
Klikněte na obrázek pro zvětšení

bagr 12b


Funguje to stejně jako z plechové krabičky před padesáti lety, jen už se nelze vejít do stejného rozměru, bohužel.

bagr 13


V další fázi nahradíme plechovou krabičku periferií TB20 s modulem reléových výstupů, naštěstí tento modul má na každý výstup vyveden celý přepínací kontakt 1/1. Řízení obstará PLC S7-1200 a ovládání dotykový panel KTP400. 
Pokud Vás v tento okamžik napadají kacířské myšlenky typu "... tam už asi nemají co dělat..." a podobně, vězte, že je tomu přesně naopak. Opravdu není ale špatné udělat občas něco jen tak pro radost.

bagr 20


Dvě obrazovky pro ovládání bagru bohatě stačí, ruční režim je jasný, v automatu jsme jen tak na rychlovku napsali kousek PLC programu pro čtyři pohybové kroky s částečným nastavením z HMI panelu.

bagr 21


Jdeme na to, uděláme v kanceláři trochu nepořádek, vybagrujeme polystyrénové "osmičky" z krabice na koberec.

bagr 22


Jen více a více. Naprosto perfektně si s tímto úkolem poradily děti a nezáleželo vůbec na jejich věku. Jak nejmladší tak nejstarší k tomu přistoupili odpovědně, téměř vybili baterku a v okamžiku, kdy začali vážně mluvit o nutnosti nějakého nákladního auta pro odvoz do vedlejší místnosti, baterka naštěstí klekla úplně. Byli schopni jít k sousedům od malých dětí a vypůjšit nějakou sklápěčku.

bagr 23


Krabičku jsme taky uzvedli bez potíží, v automatickém režimu ji bagr dokonce i vyklopil, všechno je vidět ve videoukázce na závěr.

bagr 24


Po více než padesáti letech se ve lžíci bagru zrcadlí stavové LED z I/O periferie, což tenkrát výrobce nemohl předpokládat ani v nejděsivějších představách. Zbývá jen povzdechnou, co bude po nás za padesát let?

bagr 25


 Ovládání bagru z PLC S7-1200 a panelu KTP400. Bagr z roku 1962!

https://www.youtube.com/watch?v=01bRpzdlq1g&feature=youtube

 

Závěr: 

Všem čtenářům jsme tímto asi nekápli do noty, ale trochu nostalgie v dnešní uspěchané době snad neuškodí. Jestliže máte někdo podobné hračky na půdě nebo ve sklepě a nevíte co s nimi, klidně se nám ozvěte. 

Pro dotazy nebo doplnění využijte možnost komentářů pod článkem.

Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku:

Staré hračky, fotky a popisy (bagr tam je):  http://starehracky.cz/index.php 

 

 

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209