Step7 Basic V10.5 pro PLC S7-1200

  • pátek, 26 červen 2009 04:00

Logo automaty Step7 Basic V10.5 pro nová PLC Siemens S7-1200. 

Velká novinka v řadě PLC Simatic. Jak probíhá a vůbec vypadá instalace nového produktu? Funguje to vůbec? Tento článek předvede jak se nástroj instaluje a jak celá instalace probíhá. Vlastní tvorba programu v Step7 Basic bude v dalším článku, ikdyž na závěr mám malou ukázka z vývojového prostředí Step7 Basic V10.5.

Celá instalace je na jednom CD, takže naštěstí žádné GB dat. Program zatím nepotřebuje klasickou licenci Siemens, ikdyž instalace Licence Manageru je součástí balíku. Na různých zahraničních fórech se můžete dočíst něco o "promo" verzích atd. s tím, že uvidíme za rok. Společně se Step7 Basic se instaluje i WinCC Basic pro HMI panely KTP. Obrázků je v článku tentokrát trochu více, je to přece jen trochu jiné, než je u Siemens zvykem. Před touto instalací jsem všechny mé programy Siemens aktualizoval na poslední dostupné verze. Nic se nezhroutilo a vše funguje spořádaně vedle sebe.

Operační systém WinXP+SP3 s posledními aktualizacemi, notebook HP Compaq 6715b s procesorem AMD Turion 64, 2GB RAM.  


Tak jdeme na to. Po spuštění Start.exe systém ověří přítomnost NET Framework. Na mém kompu ji nenašel (což se divím), takže jsem ho nechal ať si dělá co umí. Bez toho se celá instalace přeruší.

5kB

První restart po kterém se teprve rozběhne instalace Step7 Basic V10.5


5kB

Tohle okno instalátoru je jiné než všechny ostatní, přes celou obrazovku, přehledné pro každého. Jen je třeba číst i informace v pravé (černé) polovině okna kde se nastavují dadatečné parametry.

19kB

Přidal jsem si i němčinu, člověk nikdy neví, dříve byly některé informace jen v německé části. Teď už to ale snad nehrozí.

7kB

Tohle je ta varianta kdy je třeba číst i údaje vpravo. Nastavení cesty nelze změnit v řádku, ale musí se použít tlačítko "Browse".

Instalace v nastavené složce zabere asi 300MB plus něco do Windows.

33kB

Ještě potvrzení licenčních ujednání, bez toho Vás instalátor nepustí dále.

24kB

A jede to. Ve spodní části okna je ještě zelený pásek informující o stavu instalace a text, že do konce zbývá 20 minut. Moc jsem tomu nevěřil, ale byla to pravda.

8kB

Instalace WinCC Basic potřebuje SQL server. Zajímavé že celý SQL server se instaloval při WinCC flexible 2008. Čekal jsem že tento krok instalátor překročí, ale kdepak, jel dál jako by se nechumelilo.

18kB

Proběhlo to naštěstí bez problémů. stejně tady není možnost cokoliv ovlivnit. Můžete jen doufat.

9kB

Konečně se instaluje WinCC Basic.

8kB

A je hotovo, vše asi po cca 30-ti minutách. Ještě chvilka napětí zda se po restartu komp rozběhne.

7kB

Nová skupina "Automation" s Portálem V10. Dokonce ikona na ploše už není celá modrá, je vidět že černá u vývojářů Siemens "letí".  Nespouští se tedy Step7 Basic, ale TIA Portal V10.

7kB

A na konec slíbená ukázka už z vývojového prostředí Step7 Basic. Trochu více o ovládání, nastavení a  programování bude v samostatném článku, jakmile jej dopíšu a upravím obrázky. Zatím tedy jen jedno hlavní okno, aby jste měli trochu představu co a jak. Milovníci drobných ikonek a grafik budou potěšeni, ostatní si musí zvyknout.

Po kliknutí na obrázek by se ten měl zvětšit do velkého okna, teoreticky.

78kB

Závěr: Instalace je rychlá přehledná a bezproblémová. Samotný chod programu, který trochu připomíná WinCC Flexible, je průměrný, chtělo by to zkusit na více počítačích, není to sice tak líné jako Flexible ale... Než se projekt otevře to je doba. V tomto směru zlatý Microwin! Není vhodné používat všechny okna, neboť pak nezbude mnoho místa na samotný PLC program.

Pokud máte nějaké dotazy, připomínky, nebo zkušenosti, napište, rád zveřejním.


 

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209