Programování PLC Simatic S7-1200

  • neděle, 02 srpen 2009 04:00

 Logo software Programování PLC Simatic S7-1200.

Pokud chcete trochu vidět jak na programování nového malého PLC Siemens Simatic S7-1200, tak čtěte dále. U těchto malých PLC jde vždy v podstatě jen o tři věci.

Samotné programové prostředí pro řadu S7-1200 je Step7 Basic verze 10.5. O jeho instalaci si můžete přečíst starší článek tady. Měl jsem původně představu o půjčení nějakého kusu k odzkoučení na stole, ale nakonec jsem nenašel časový prostor.

Absence PLC ale vůbec nevadí, stejně je hlavní naučit se trochu "chodit" v programovacím software a zjistit jak se dostanete k důležitým funkcím. A protože u těchto malých PLC, jak bylo zmíněno výše, jde vždy jen asi o tři věci. Za prvé přerušení (interrupt) od události, tedy třeba změny stavu na DI. Za druhé nastavení rychlého čítače a jeho přerušení, a za třetí přerušení časové, tedy např. každých 100ms. Toť asi vše to hlavní, ostatní nechť prominou, že jsem nezmínitl třeba parametrizace rychlých výstupů atd. Programování je stále stejné, na tom se asi už nic nového vymyslet nedá, navíc je k dispozici systémová příručka, kde je vše detailně popsáno. 


Tohle je SW který potřebujete. Bezva je, že s ním naprogramujete i menší panely pro PLC a nepotřebuje další WinCCflexible.

6kB

HW katalog je podobný jako ve Stepu, jen podstatně chudší. Obsahuje pouze komponenty pro řadu 1200. 

18kB

Vrazil jsme tam nějaké PLC + komunikační modul na RS232. 

Každé PLC má Profinet ovšem zatím není plnohodnotný, tzn. že neumožní připojit třeba ET200S na profinetu. V další SW verzi to má být ale možné.

8kB

Událost přerušení na hranu signálu na vstupu.  Interrupt si vytvoří OB blok (OB200) kde se napíše co se má při přerušení vykonat.

Ještě se pak musí událost přiřadit v programu, ale na to stačí připravený firemní blok ATTACH.

11kB

Ukázka parametrizace rychlého čítače.

24kB

Časové přerušení na 100ms. Opět se vygeneruje prázdný OB (OB203).

13kB

Seznam všech bloků v mém PLC programu. Proti Microwinu už nemusíte mít jen jeden DB jako v S7-200.

Tady je třeba připomenout, že je možné zobrazení jen Lader a FBD. STL zobrazení ne. Tedy nějaký konvert z programů v Microwinu nefunguje. Musel jsem si vše napsat znovu.

13kB

Blok s lokálními proměnnými pro generátor čísla v zadaném rozsanu.

16kB

A tady je už zobrazení pri vyvolání bloku v segmentu 3.

5kB

Ještě jsem si všiml při parametrizaci komunikačního modulu, je vše přehledně uspořádáno pro možnost nastavení znaku začátku telegramu, takže už se to nemusí ošetřovat v PLC.

12kB

Program umožňuje i vytvoření projektu pro malé OP panely, takže nepotřebujete WinCCflexible. Je ale možný import již hotového panelu z Flexible.

Háčky a čárky se zobrazují bez potíží.

20kB

Zkusil jsem i knihovnu prvků, je celkem obsáhlá a určitě stačí pro běžné aplikace.

7kB

K dispozici je i simulátor provozu panelu, funguje stejně jako v WinCCflexible.

13kB

Opět možnost nastavení proměných v simulátoru panelu. Hezká je funkce "Random", kde se číslo na panelu mění náhodně a nemusíte jej stále přestavovat.

6kB

Jedna z nových funkcí v položce "Documentation settings". Jedná se v podstatě o vlastní nastavení rámečků pro tisk programu.

7kB

K dispozici jsou předdefinované a nebo možnost vytvořit si vlastní, třeba s logem firmy.

20kB

Zkoušel jsem to vytisknout i s hlavní stranou, ale nevím jestli je to k většímu využití.

6kB

Závěr : Velmi krátká ukázka z prostřdí a programování. Pro trochu detailnější ukázky by bylo protřeba PLC, ale hlavně nějakého sponzora, neboť už by se jednalo o komerční článek. 


Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209