Profinet PN/PN coupler a dvakrát Simatic S7-1200

  • neděle, 16 prosinec 2018 11:35

PROFINET coupler dokáže spojit a zároveň oddělit dvě nezávislé PROFINET sítě s jednotlivými PLC, přičemž pro výměnu dat je vyhrazena IW/QW oblast v konfiguraci. Jak to funguje prakticky, si ukážeme v článku a na závěr i na videu.


Tento PROFINET coupler 700-158-3PN01, produkce Helmholz, je vestaven ve stejné ověřené krabičce jako switche, REXy a další výrobky Helmholz. Každá strana coupleru má dva RJ45 ethernet konektory, které fungují i jako switch. Každá síť má nezávislé napájení a také LED signalizaci. Rozměr 58 x 72 x (35) mm, pracovní teplota 0 °C .. 60 °C. A další důležitý údaj, velikost I/O oblasti je maximálně 1024 bajtů. Není to málo, v podstatě 512 wordů tam i zpět.

pnpn 01


Obě PROFINET sítě jsou naprosto odděleny, každá strana má i svou MAC adresu, napájení coupleru redundantní 24 V DC (18 - 28 V DC). Z toho vyplývá účel použití, například při propojení dvou zařízení, každé s Profinet PLC, kdy není možnost dosáhnout na projekt a nastavení druhého PLC. Dodavatel dá k dispozici jen tabulku rozhraní přes takový PN/PN coupler. A jak uvidíme dále, zajímavé to začne být v případě, kdy to nefunguje.

pnpn 02


Jako obvykle první je nezbytné instalovat do TIA Portal patřičné GSD soubory. My jsme si zrovna vložili do TIA Portal i GSD pro PN/DP coupler, což je podobné zařízení, ale pro sítě PROFINET, PROFIBUS DP.

pnpn 11


Pak v HW katalogu najdeme PN/PN coupler, což je obdobně jako třeba u IM151 hlavní modul - coupler a k němu se přidají do šestnácti slotů jednotlivé komunikační kanály od jednoho bajtu až po 128 bajtů. Poskládat se to dá libovolně.

pnpn 12


Coupler musí být v HW konfiguraci, ale může být samozřejmě i v jiné síti. Tohle je jedno PLC s IP ..0.200. My jsme to vyzkoušeli i ve stejné síti, vše jede bez potíží na první šup. Tedy skoro, o čemž bude řeč dále.

pnpn 13


Tak jestliže uvidíte tento stav na LED coupleru, znamená to, že na jedné straně je HW konfigurace hotova a na druhé, zatím ne, což je ta LED BF.

pnpn 03


Maximum 1024 bajtů pro výměnu dat se dá rozložit do šestnácti slotů podle potřeby. Jen je potřeba dodržet jednu zásadu, a to že na druhé straně musí být konfigurace přesně zrcadlově stejná.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 14b


To co bylo na jedné straně IN je na druhé OUT a podobně. Stejná musí být i délka na jednotlivých slotech. Ale není nutné tyto kanály v PLC programu celé využívat.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 15b


Takto to vypadá, 3x zelená LED, když je vše v pořádku. Není nutné nějakou výměnu dat neustále provádět, musí být jen správná velikost I/O oblasti a IP adresy.

pnpn 05


Ale u nás nastala nejprve tato situace. Vše vypadalo OK, ale výměna dat nefungovala, přičemž svítily neustále LED SF, tedy systémové chyby.
Pokud nemáte k dispozici projekt opačné strany, není možnost zjistit, jak jsou kanály nastaveny, zda není někde chyba. Ta se udělá lehce, ale těžce se hledá.

pnpn 06


Naštěstí je zde ale velká vychytávka, a to webové rozhraní. Nejedná se o klasický webový server, ale to vůbec nevadí, právě naopak. Jen je nutné toto rozhraní aktivovat, v továrním nastavení je vypnuto. Toto nastavení se aktivuje zvlášť pro každou polovinu coupleru.

pnpn 16


A pak nastane to pravé. Status coupleru, kde vidíme důležité parametry nejen na naší straně, ale hlavně na té druhé, od které nemáme PLC projekt, ani nic jiného. Tohle je verze, kdy jsme měli coupler ve stejné síti.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 21b


V záložce konfigurace modulu je vidět že chyba je na druhé straně, tedy že parametrizace není zrcadlová, ale druhá strana začíná až na slotu 2. Tohle je absolutní fantazie, když můžete vidět, jaké je nastavení na druhé straně, když ta vám nedá ani projekt a CPU je třeba chráněno heslem.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 22b


Protože my samozřejmě máme ten druhý projekt k dispozici, vidíme v HW konfiguraci, že jsme se opravdu uklepli a nastavili výměnu dat až od slotu 2. Na volný slot v konfiguraci Vás neupozorní kompilace, ani samotné nahrání do PLC. Tuto chybu je možné vyčíst pouze z červených LED diod na coupleru nebo použít diagnostiku.

pnpn 23


Opravit a už nám to jede, pokud se neupíšete s kanály někde vedle, tak vše funguje ihned.

pnpn 04


V jednom CPU si jen napíšeme něco na prohození dat, abychom viděli, jak se nám proměnné mění.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 31b


Pak to jen překontrolujeme přes VAT tabulku.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 32b


Protože druhé PLC máme v úplně jiné síti, není samozřejmě z TIA Portal nijak vidět. Nezapomeňte si nastavit a přiřadit jméno zařízení, u nás s konečným L nebo R tedy levá a pravá polovina coupleru. Pro přehlednost.

pnpn 33


Aby nebylo všemu konec, když to jede, nebo máme-li konfiguraci správně a nemáme data, použijeme pro diagnostiku znovu webové rozhraní coupleru. Podle IP adres je vidět že každé PLC je opravdu nyní v jiné síti (x.x.1.201 a x.x.0.200.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

pnpn 34b


Znovu v záložce konfigurace modulu. Nastavení levá strana a pravá strana. Jasně zrcadlové a hlavně ta čísla co vidíte v závorce jsou platná! To je další paráda, když bude kanál široký jen na jeden word, je vidět přímo platná hodnota. Ale i takto to je vynikající pomůcka, když z druhé strany nic neleze, je to ihned viditelné.
Čísla nejedou stále online, ale přečtou a zobrazí se vždy při načtení stránky, což stačí a je dost času na eventuální rozklíčování informace.

pnpn 35


Tak asi. Vzhledem k šířce přenášených dat je coupler univerzální i pro větší aplikace, webové rozhraní s diagnostikou je prostě paráda, ovšem jakmile vám to bude chodit ihned, což je nejpravděpodobnější, ani si je neužijete. :)
Příště si ukážeme Profinet/Profibus coupler - PN/DP.

pnpn 07


Mrkněte na video jak nám to fachčilo, hlavně s webovou diagnostikou.
https://www.youtube.com/watch?v=rWfCBEecdvQ&feature=youtube


Závěr:

Ti co dělají vetší aplikace ve spolupráci s dalšími dodavateli automatizačních celků, tohle ocení, znají to. A pro ty ostatní si stačí pamatovat, že něco takového existuje. Přitom cenově vychází oba couplery (PN/PN a PN/DP) velmi dobře.
Článek o DP/PN coupleru najdete tady.

 Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

Helmholz Česká republika, kontakt tady.
Další informace a manuál a GSD soubor PN/PN coupler jsou zde.
Všechny couplery a gateway Helmholz najdete tady.

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209