Jak jsme viděli jubilejní Ampér 2012

  • středa, 21 březen 2012 02:00

blaja.gif Jak jsme viděli jubilejní Ampér 2012.

Podívejte se ve zkratce na jubilejní 20. ročník veletrhu AMPER 2012 v Brně a trochu video ukázek z prezentecí několika firem.

Ampér 2012

Pokud jste letos nebyli nebo nebudete na právě probíhajícím Mezinárodním veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace a komunikace Ampér 2012 v Brně podívejte se na pár ukázek z vystavovatelů, nebo si připomeňte, jak to letos vypadalo. Zcela jistě nejzajímavější exponát uvidíte dále na více fotografiích a také na videu, tedy podle nás.


První den veletrhu něco po deváté hodině je všude ještě klid a mír, potkáváme jen několik prvních návštěvníků. Letošní výstava se odehrávala v pavilonech "P", "F" a "V". Srovnávat s Elektronem z minulého týdne z Prahy nejde, tohle úplně jiná liga, naprosto profesionální prostředí a zámezí je ráj nejen pro vystavovatele, ale samozřejmě i pro návštěvníky.

Ampér 2012 


Jedny z hostesek v propagačních tričkách nápisu na svých zádech zcela jistě tak úplně nevěřily.

Ampér 2012 


Velká expozice OEZ srovnatelná co do velikosti se společností Siemens.

Ampér 2012 


Phoenix Contact vystavoval své portfolio, ovšem barman za pultem předváděl místy výkony zcela zastiňující vystavené produkty. Bylo se na co podívat.

Ampér 2012 


Siemens zaujal mimo jiné také novými malými panely pro nejmenší řadu PLC Simatic S7-1200, také zvýrazněním funkcí webového serveru, který je součástí téměř všech novějších PLC o čemž spousta uživatelů ani neví.

Ampér 2012


Finder se svými "vazebními členy" což jsou v podstatě kompletní sestavy relé, představil nové produkty s možností vestavby trubičkové pojistky do patice a také volnou svorkou pro připojení zpětnovazebního vstupního signálu, takže nepotřebujete u výstupních relé další svorku pro třeba zpětnovazební signál dosažené polohy.

Ampér 2012


Lappkabel tradičně ve velkém se zajímavým doprovodným programem. To jsou ty dva bílé "závěsy" co visí ze stropu. Na video ukázce se podívejte, k čemu vlastně byly.

Ampér 2012


Doprovodný program Lapp Kabel. 

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Velmi slušné nářadí Cimco. Velká inovace v krytu nože pro odizolování kabelů, který již nejde jednoduše sundat, ale je zaklaplý přes nýty. K sundání je nutný silný stisk krytu. Bohužel společnost tuto jednoduchou krytku nedává pro starší nože, dostanete jej pouze s koupí nového. Takže Těm z Vás, co tento nůž rozerval v lepším případě montérky, v horším kus nohy nezbude stále nic jiného, než jej nenosit po kapsách. Škoda.

Noži se důvěrně přezdívá "trhač".

Ampér 2012


Beckhoff mimo jiné s interface pro I/O periferie na všechny možné i nemožné komunikační protokoly.

 Ampér 2012


Bezpečnost a zase bezpečnost. To jsou výrobky firmy Euchner.

Ampér 2012 


B+R automation, velký výrobce komplexní automatizační techniky, pohonů, servopohonů. Podívejte se na video manipulátoru s míčky pokusem o vyjmutí jednoho z nich.

Ampér 2012


Golfové míčky jsou skutečné, jeden nám automat podal. 

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Profess Plzeň, regulace a měření teplot. Regulátory od nejmenších až po velké přístroje s mnoha kanály.

Ampér 2012


Hezká expozice společnosti Omron, její laserový scenner OS32C vidíte i na videoukázce, spolehlivě indikuje nežádoucí přítomnost osob v prostoru nastavitelném s pomocí software.

Ampér 2012


Auto OMRON skenuje bezpečný prostor. 

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Turck přestavil také nový programovatelný bezpečnostní modul Kübler možností připojení všech možných snímačů otáček a polohy.

Ampér 2012


Zajímavá trička u pracovníků Sick, kde byla k vidění ukázka různých snímačů identifikačních kódů za pohybu.

Ampér 2012


Systemotronic, zástupce společnosti Pilz, která je v oblasti bezpečnosti, bezpečnostních modulů a safe PLC jedním z předních výrobců. Nový modul PNOZs22 jako rozšiřující dvoukanálový reléový výstup i pro nejvyšší bezpečnostní kategorii.

Ampér 2012


Pohony, měniče, střídače, serva, to vše na jednom místě od Controltechnik. Samozřejmě s podporou všech komunikačních protokolů pro různé PLC systémy.

Ampér 2012


Mimo jiné velké displeje a bezpečnost od společnosti Jokab. Programovatelný modul Pluto a světelné bezpečnostní závory, to vše u Contra Brno.

Ampér 2012


Scada systém pro vizualizaci a řízení procesů jistě znáte z našich testů. V poslední verzi obsahuje speciální utilitu pro nastavení komunikace s PLC Simatic S7. V nejbližší době jej vyzkoušíme.

Ampér 2012


Axima už nejsou ty nevzhledné zdroje v perforovaném plechu, ale standardní průmyslové napáječe a měniče.

Ampér 2012


Nostalgie mě posedla u osciloskopů Tektronix. Před mnoha a mnoha lety jsem měl 214, 222, 314 a to bylo v té době něco nepředstavitelného. Dnes už je vše někde jinde.

Ampér 2012


Jumo již má také vlastní programovatelný PLC systém pro měření a regulaci mTRON T, s množstvím připojitelných modulů pro sběr dat a měření.

Ampér 2012


Zlatý hřeb v oblasti upoutávání návštěvníků společnosti Rexroth. Jedná se o "vínovač", jak sdělil jeden z autorů, dokáže vybrat a vzít láhev vína, přemístit ji, otevřít a nalít do sklenice. Vyzkoušel jsem, víno dobré, efekt stoprocentní. Samozřejmě celý průběh je na video ukázce.

Podle pracovníků Bosch-Rexroth, je celý "vínovač" české produkce, tedy nevznikl někde v Německu, ale u nás. Tohle je v podstatě jeho premiéra. 

Ampér 2012


Celé řízení vínovače obstarává řídicí systém pohybu Rexroth, který ovládá přes sběrnici pohony a doplňující funkce. Ovládání je umístěno v malé průhledné skříni, aby zájemci viděli "jak se to dělá". Většina jich ovšem sledovala proces nalévání vína a ne blikání řídicího systému.

Ampér 2012


Vínovač Rexroth, nebo-li automatický someliér v akci. 

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Společnost Helmholz představuje díly pro PLC Simatic S7-300, I/O periferie, bezdrátovou Profibus sběrnici, dálkovou správu PLC a tak dále. Vše kompatibilní pro Simatic.

Ampér 2012


Nová I/O periferie TB20 na bezdrátovém Profibusu viBlu.

Ampér 2012


TB20 a viBlu živě 

Klikněte si zde pro zvětšení obrazovky.


Profibus nejen bezdrátově, ale i přes optiku, stačí jen připojit správný konektor, v něm je totiž vše ukryto a z něj již vede jen umělohmotná optika. 

Ampér 2012


Na závěr jsme se podívali co je nového v projekčním software Eplan P8 electric, nyní v aktuální verzi 2.1, zeptali se na pár drobností a to bylo letos na Ampéru vše.

Ampér 2012


Závěr: 

Jubilejní Ampér rozhodně nezklamal, právě naopak. Škoda jen nepřítomnosti dalších "velkých hráčů" na trhu jako Rittal, Eaton, Schneider apod. Ovšem domnívám se, že ještě tak rok, dva a kdo nebude na Ampéru, jako by nebyl. Není totiž špatné si vše osahat a podívat se na to přímo. Nakonec vždycky najdete věci, které zaujmou a o nichž jste ani nevěděli, že existují. Navíc se potkáte s lidma, na které mnohokrát v průběhu roku není moc času. 

Jaroslav Blažek


 

Blaja automation portal
Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209