Siemens Touch panel KTP600 s S7-1200

  • neděle, 22 srpen 2010 04:00

Logo HMI + Scada Siemens Touch panel KTP600 s S7-1200.

Přímo ve Step7 Basic V10.5 je možnost k PLC Simatic řady S7-1200 kompletně naparametrizovat několik OP panelů. Zkusili jsem si dotykový KTP600 hlavně s připojením k CPU1211C přes ethernetový kabel. Zajímalo nás hlavně spojení a jeho parametrizace, dále rychlost downloadu a odezvy aplikace. Nasnímané video na konci článku Vám ukáže, že proti samotnému CPU, je to znatelný rozdíl.

Pro některé OP panely Siemens není nutno pro parametrizaci použít WinCC flexible, ale stačí Step7 Basic V10.5, který má nástroj pro vytvoření aplikace k několika vhodným panelům implementovaný. Výhoda je jasná, takže zkusíme jak to funguje prakticky. Přidáme si proto panel KTP600 k našemu minulému projektu s CPU1211C, abychom viděli jak se to chová, a co to vyžaduje, pro správné nastavení spojení mezi PLC a HMI.


Tady na nás vypadl z krabice HMI panel protřední velikosti KTP600 PN color, s jedním ethernet portem. Dotyková 256 barev TFT obrazovka 5,7" a navíc šest funkčních kláves dokáží už obsáhnout i větší aplikaci.

Siemens HMI panel KTP600 PN s CPU1211

Nic jiného než jeden RJ45 konektor a svorkovničku pro připojení 24VDC napájení, na panelu nenajdeme. Jak se ukáže dále, bohatě to stačí.

Takže připojíme napájení, ethernet strčíme do hubu a uvidíme se stane. 

Siemens HMI panel KTP600 PN s CPU1211 


 

Do našeho projektu testu PLC 1211C z nějakého minulého článku, přidáme ve Step7 Basic náš HMI panel. První krok, výběr spojení, jsem svěřil "Wizardovi", ale dále už jsem jej vykopl, a nechal vygenerovat čistý projekt bez ničeho.

Zajímalo mě hlavně nastavení spojení PLC - HMI, downloady do panelu a rychlost celé aplikace. Ostatní věci, jako vytvoření obrazovek, tagů, hlášení, alarmů atd, jsou známé, a díky Step7 Basic celkem intuitivní.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Tentokrát jsem nepřidával panel s MAC adresou do routeru, ale přímo jsem jej zapojil do sítě a věřil, že defaultní nastavení obsahuje převzetí IP adresy z DHCP serveru našeho routeru. "Bylo tomu tak", takže i ti, kterým nic z pojmů IP adresy a DHCP server neříká, se můžou klidně pustit do nastavení.

Ve Step7 Basic zkusíme najít na síti patřičné komponenty, tedy PLC a HMI panel přes ethernetový port počítače. Funguje to bezvadně, jak na pevný adaptér, tak i na WI-FI. Je hezky vidět pevná IP pro PLC a routerem přidělená pro HMI.

Tohle vyhledávaní funguje naprosto perfektně, na rozdíl od některých produktů a SW nástrojů jiných výrobců. Ale má bohužel i své "specifika", jak uvidíme dále.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Pokud máme vše v pořádku, vidíme s síťovém nastavení naše propojení PLC a HMI. Musíme ale našemu OP panelu přiřadit v projektu IP adresu, pod kterou jej SW našel. To je klíčové nastavení, bez toho nic nepojede. Hlavně po vypnutí a zapnutí panelu je třeba tohle opět překontrolovat, neboť DHCP server klidně přidělí HMI jinou adresu, protože je rozhazuje postupně, jak se jednotliví účastníci přihlašují a odhlašují ze sítě.

Pozor: neplatí to, pokud si do routeru zadáme MAC adresu panelu a přidělíme pro panel IP adresu pevnou, což je samozřejmě správné řešení, já jsem tohle jen zkoušel, co se bude dít. 

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


V nadefinovaném spojení, se nám po kliknutí na "oko" objeví nastavené IP adresy v našem projektu. Pokud to souhlací s adresami nalezených zařízení ze začátku, je vše OK a spojení pojede na první šup.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Pro test downloadu aplikace do panelu, nám stačí zatím jedna obrazovka a jeden tag.  Download doprovází klasické hlášení o potvrzení.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Ovšem pokud jsme se s IP adresami netrefili, nebo nám vypadne kabel z konektoru notebooku, jako mě, tak celý komp často perfektně zatuhne. Stále totiž hledá a hledá a hledá a hledá... Několikrát se to stalo, a vždy pomohlo spolehlivě jen nekompromisní ukončení celého Step7 Basic. Škoda že samotný SW, když nemůže nic najít, nepřeruší hledání, odezva na tlačítka storno a křížek je totiž nulová.

Nechal jsem nástroj schválně hledat, jestli se něco opravdu za delší dobu nestane, ale po asi 30-ti minutách i má trpělivost vypršela, takže došlo na tzv. "zakroucení krkem".

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Další podmínka pro úspěšné nahrání aplikace do panelu, je mít panel ve správném módu. Platí to ale jen pro první nahrání aplikace do nového panelu. Při každém dalším se program v KTP600 zavře, proběhne nahrávání a automaticky se vše znovu spustí. Naprosto přesně to funguje ve starším ProToolu a podporovaných HMI zařízeních.

Tohle okno se objeví, jen pokud není KTP600 ve správném módu pro transfer, i když podle textů by se mohlo zdát, že funguje i v předchozích případech, tak mě se to nestalo, já jsem vždy musel postupovat podle předchozí varianty.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Do čistého panelu nahrajeme i nový firmware, nebo-li operační systém. Pokud si pamatujete na tuhle operaci z prostředí ProTool a starších HMI, tak tehdy celý postup prvního přehrání firmware trval i několik desítek minut.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


A je to! Nová instalace celého operačního systému netrvala déle než 30 sekund. Následné každé další přehrávání aplikací už byla opravdu jen otázka vteřin, jak je vidět ve videoukázce na konci článku.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Nedá mě to, neukázat pár zajímavých funkcí. Například vložení tagu s proměnnou na obrazovku nemusí předcházet jeho pracné vytvoření v HMI, ale stačí jej hezky načíst z PLC programu. Tohle funguje bezvadně, a to díky chodu software pro PLC a HMI v jednom nástroji Step7 Basic.

Nelze ale v tomto okně řadit PLC tagy podle jména nebo adresy, takže pokud je program větší, musíte správnou proměnnou pracně hledat. Nikdo není dokonalý.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


V samostatném okně můžou být PLC tagy spuštěny "on-line", takže je z čeho vybírat a na obrazovku si natáhneme jen proměnnou, která "žije".

Zatěžuje to ovšem trochu kompa, tedy aspoň toho mého. Chtěl bych to někdy zkusit na opravdu nadupaném stroji, jestli jsou odezvy Step7 Basic V10.5 rychlé. Řečeno terminologií fanoušků automobilů, jestli to opravdu chodí tzv. "za plynem".

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Velmi jednoduše se propojí vlastní grafika, nebo celá další knihovna obrázků, přímo do Step7 Basic. Stačí vložit cestu k adresáři obsahující patřičné obrázky a software si jej bezproblémů načte.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Pro účely testu byly vytvořeny jen dvě jednoduché obrazovky s několika tagy do PLC. Takhle je vidět obrazovka ve Step7 Basic V10.5 ...

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


... a takhle už jako běžící aplikace na Touch panelu KTP600.

Siemens HMI panel KTP600 s CPU1211 


Na závěr videoukázka rychlosti nahrání aplikace do panelu ze Step7 Basic a panel přímo "on-line".

Transfer do KTP600 ze Step7 Basic

KTP600 on-line při transferu a chodu aplikace.


Závěr:

Spolupráce software Step7 Basic s HMI panelem se zdá živější a rychlejší než část s PLC. Ono se časem všechno utřepe a najde si svou cestu. Podpora více druhů HMI panelů přímo ze Step7 Basic je dostatečná pro většinu aplikací, takže není nutný další software.

Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku:

HMI Basic panely KTP pro menší aplikace s S7-1200: http://www1.siemens.cz/ad/current/index.php?ctxnh=2bc5272a29&ctxp=home 

Info, podpora, katalogy, manuály pro S7-1200: http://www1.siemens.cz/ad/current/index.php?ctxnh=5dc8474325&ctxp=home

Automatizační systémy Siemens Česká republika: http://www1.siemens.cz/ad/current/index.php?ctxnh=1d37de2332&ctxp=home


 

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209