• Blaja
  • MaR
  • Tester pro sítě CANbus, CANopen, DeviceNet a SAE J1939

Tester pro sítě CANbus, CANopen, DeviceNet a SAE J1939

  • čtvrtek, 26 duben 2018 14:39

Diagnostický nástroj CAN-Bus Tester 2 pro testování a diagnostiku sítí. Plně profesionální zařízení pro ty, kteří ví, co měřit a naměřit, navíc s velmi příjemným uživatelským rozhraním.


Samotný tester se skládá v podstatě ze dvou částí, hardware a software, přičemž jedno bez druhého řádně nefunguje, kromě offline prohlížení a vyhodnocení zaznamenaných hodnot. Vše včetně příslušenství je uloženo v praktickém kufru, který obsahuje i redukce pro sítě s různými konektory. Nástroj je produkt společnosti GEMAC a u nás jej dodává firma FOXON z Liberce.

canbustest 01


Příslušenství je opravdu bohaté, pokud s CAN sítěmi běžně neděláte, funkce některých doplňků vám zůstane utajena. To ale není na překážku.

canbustest 02


CAN-Bus Tester 2 je univerzální nástroj pro diagnostiku, analýzu, sledování, řešení problémů a servisu na komunikačních sběrnicích CANbus, CANopen a DeviceNET. Pomáhá diagnostikovat typické problémy při provozu sítí CAN, jako jsou selhání uzlů, chyby v komunikaci nebo poškození kabeláže.

canbustest 03


Napájecí konektor, USB port a signalizační LED z jedné strany, z druhé pak CANbus konektory pro připojení na síť.

canbustest 04


A pro krátké vyzkoušení ještě máme k dispozici CANbus síť s jednou master stanicí a třemi účastníky.

canbustest 05


K správné činnosti je nezbytný ještě měřicí software CAN-Bus Tester 2 momentálně ve verzi 4.7. Software podporuje operační systémy Microsoft Windows® XP, Microsoft Windows® Server 2003, Microsoft Windows® Vista (32 bit a 64 bit), Microsoft Windows® 7 (32 bit a 64 bit) a Microsoft Windows® 8.1 (32 bit and 64 bit). Tolik výrobce v manuálu.

canbustest 10


Toto jsou všechny možné CAN systémy, které jsou v software na výběr pro měření při spuštění nástroje. Jen pozor pro některé konkrétní sběrnice jsou potřeba licence, jak uvidíme později. (Software změří a zaznamená sílu signálu na sběrnici, poškozenou kabeláž, konektory, připojené uzly na sběrnici, zobrazení chybových rámců v síti.)

canbustest 11


Nezbytná podmínka jakékoliv práce s testerem je online připojení k samotnému testeru. Při instalaci se vložil do systému také ovladač pro USB port, a po připojení hardware systém přes tlačítko automaticky detekuje připojený tester a eventuální účastníky na síti. Funguje to ihned a bez potíží.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

canbustest 12b


Licence pro jednotlivá měření a záznamy se nahrávají do samotného testeru, proto ta nutnost propojení software a hardware.

canbustest 13


Než začneme s jednotlivým měřením, vyzkoušíme si propojení kabeláže a jestli máme všude správně linku zakončenou. K tomu slouží tlačítko "Wiring test". Jeho použití ale není pro náš test nezbytné.

canbustest 14


Pokud je vše správně zapojeno, informují o tom také signalizační LED na samotném testeru.

canbustest 06


Standardní měření napěťové úrovně linky na jednotlivých uzlech, samotné měření jede neustále online. Malý bargraf s údajem 11,6 % zobrazuje zatížení sítě.

canbustest 15


Naši čtyři účastníci plus tester. Jedná se jen o krátké vyzkoušení nástroje na zkušebním zapojení, ovšem výsledky v praxi na větších linkách budou podobné.

canbustest 09


Tohle je zajímavé měření, na konkrétní stanici opět úroveň a průběh signálu, mezní hodnoty a další údaje. Tady je potřeba již ale vědět, co měříme a jak to má vypadat.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

canbustest 16b


Pro CANbus profesionály bude jistě užitečný i tento online výpis protokolu na sběrnici, nám ostatním ovšem tato data moc neřeknou.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

canbustest 17b


Pokud dojde k rozpojení software a hardware, signalizuje tohle oranžová LED na testeru.

canbustest 08


Je toho samozřejmě ještě více, ale my nejsme zase tak zběhlí v CANbus komunikaci. Na webu výrobce a také v manuálu jsou velmi detailně popsány všechny vlastnosti a hlavně jednotlivé měřící možnosti a jejich výsledky.

canbustest 07


Videoukázka práce s CAN-Bus Tester 2.
https://www.youtube.com/watch?v=fk1I0iVUTUM&feature=youtube

 Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

CAN-Bus Tester 2 u prodejce Foxon zde.
Společnost Foxon kontakt tady.
Manuál s a technickými parametry u výrobce.

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209