PC panel ICO Panelmaster 1723

  • středa, 20 září 2017 08:05

Ovládací panel včetně PC od společnosti ICO (Innovative Computer GmbH) je přesně určen pro použití v průmyslovém prostředí pro řízení strojů, automatizaci, signalizaci a samozřejmě chod SCADA systémů. Podívejme se, jak práce s takovým panelem vypadá.


PC panel o úhlopříčce 17" s rezistivním dotykovým displejem o rozlišení 1280 x1024, je vlastně "all in one" řešení. Uvnitř se ukrývá úspornější procesor Intel Celeron DualCore s Intel HD Graphics.

PC panel ICO 01


Ze spodní strany najdeme větší počet průmyslových a spotřebitelských přípojek, výborné jsou dva sériové COM porty, několik anténních konektorů pro Wi-Fi připojení, 2x Gigabit LAN, 4x USB a další klasická rozhraní.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

PC panel ICO 02b


Na boku ještě hlavní vypínač a E-SATA rozhraní. Hloubka panelu je jen 61 mm, šířka 400 mm a výška 325 mm koresponduje se 17" diplejem.

PC panel ICO 03


Náš PC panel vyžaduje napájení 12 V, síťový adaptér je samozřejmě součástí dodávky, stejně jako několik Wi-Fi antén.

PC panel ICO 04


My jsme přidali jen USB klávesnici, myš a přišroubovali jednu Wi-Fi anténu.

PC panel ICO 05


Vše připraveno k zapnutí. Jistě Vás zajímá operační systém. Ten není součástí dodávky, na přání Vám prodejce Foxon může po předchozí specifikaci nainstalovat operační systém Windows nebo Linux. Po domluvě také provede některé úpravy HW (velikost RAM, jiný typ disku nebo velikost HDD/SSD apod.). Nebo si nainstalujete OS sami.

PC panel ICO 06


To jen pro úplnost, my jsme jako OS využili předinstalované německé linuxové distribuce, ale pro naše vyzkoušení dostačující, což není vůbec špatné řešení.
Celý panel je bezvadně robustní, nikde nic nefouká, nic nehlučí. V podstatě ani nevíte, že jede.

PC panel ICO 07


Předinstalovaná verze Ubuntu nabízí informace o osazení PC - 2GB RAM, Intel® Celeron® N2807 SoC 1.58GHz.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

PC panel ICO 10b


SSD disk 60 GB je dostačující jak pro Linux, tak i pro Windows. Německý systém sice pro nás nebyl ideální, ale budiž, pro skutečné použití bychom samozřejmě instalovali aktuální Linux s českou lokalizací.

PC panel ICO 11


Displej je dotykový, odporový a nastavitelný pomocí utility. Využití u SCADA aplikací s dotykovým ovládáním se přímo nabízí.

PC panel ICO 12


Není potřeba se Linuxu nějak obávat, prostředí Ubuntu je přívětivé a ihned najdete to správné nastavení.
Pokud jste s Linuxem ještě nic nedělali, vezměte starší PC, co třeba někde doma ještě dýchavičně běží s Windows XP a instalujte na něj Linux, samozřejmě v češtině. Uvidíte, že pro brouzdání na internetu, přehrávání filmů a práci s poštou, Linux bohatě vyhoví. Budete bezstarostní ohledně licencí Windows, a například Eset podporuje i linuxové instalace.

PC panel ICO 13


My jsme vlastně jen připojili PC panel do Wi-Fi sítě a vše ihned jelo.

PC panel ICO 14


V Linuxu může běžet prohlížeč, e-mailový klient a další aplikace podle potřeby.

PC panel ICO 15


Přes softwarové centrum Ubuntu najdete tolik programů a aplikací, které jsou dostatečné pro běžné použití. Pokud je potřeba Windows a SCADA systém, není nic jednoduššího než instalovat do panelu OS Windows. Mimochodem, Siemens software LOGO! Soft Comfort je dostupný také ve verzi pro Linux.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

PC panel ICO 21b


Závěr:

Pro své vlastnosti - nehlučný provoz, zvýšenou stabilitu (zejména díky robustní hliníkové skříni) a absenci pohyblivých dílů, je tento panel ideální do průmyslového prostředí.

 

 Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

Foxon průmyslové PC panely tady.
ICO - Innovative Computer zde.
Linux OS ubuntu, více tady.

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209