Ethernet / PROFINET modul IO-Link master s S7-1200

  • neděle, 02 září 2018 18:10

Přímo na sběrnici PROFINET připojíme tento Pepperl+Fuchs IP65/IP67 IO-Link master modul s osmi vstupy pro IO-Link snímače, rozšiřující moduly a podobně. Protože nic není úplně jednoduché, tak si prakticky vyzkoušíme, jak to funguje.


Celý modul má velmi podobné mechanické provedení jako ostatní. Až si člověk říká, že se to snad vyrábí "v jedné garáži", ale je to tak. Tento modul je ale více protokolový, tak na něm najdeme i nějaké přepínače a LED navíc.

iolink master 01


Multiprotocol znamená, že tento modul ale kromě Ethernet/IP umí také PROFINET protokol, záleží na poloze otočného přepínače, takže připojení k PLC Siemens řady Simatic by měla být hračka. Jestli to tak opravdu bude, uvidíme za chvíli.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 02b


Budeme potřebovat nějaký IO-Linkový snímač, nebo jakékoliv zařízení s tímto rozhraním. Tento nám poslouží dobře, je to snímač polohy s rozsahem 0 .. 40 mm a dvěma digitálními výstupy.

iolink master 03


IO-Link master k PLC S7-1200 na PROFINET, do jeho slotu 4 pak indukční snímač polohy a vše zobrazíme na displeji HMI.

iolink master 04


Samotný IO-Link master má vestavěný webový server kde můžeme provést některé nastavení, hlavně IP adresu a sledovat aktivitu na jednotlivých portech.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 10b


Tak detailně na portu 4 vidíme náš snímač. Ovšem pozor, aby IO-Link master správně pochopil co má na portu připojeno, tak k tomu slouží zvlášť software, kterým mu nahrajeme parametry každého snímače, tedy IODD soubor. Takto je to běžné i u ostatních výrobců těchto produktů. IO-Link master si vše pamatuje a pak již není třeba software použít. Tak jsme to měli my.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 12b


Do TIA Portal a PLC dostaneme parametry IO-Link masteru pomocí GSD souboru a head modul, neboli IO-Link master, přidáme do HW konfigurace standardním způsobem.

iolink master 21


Tak a zde klíčové nastavení. PLC Simatic vůbec nezajímá jaký IO-Link snímač je k masteru na portu 4 připojen, zajímá jej jen a jen oblast procesních dat, tedy její velikost. U připojeného snímače zabírají procesní data 2 bajty. No ale co s nimi?
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 22b


To zjistíme v katalogovém listu připojeného snímače, kde najdeme strukturu procesních dat. Z ní jasně vyplývá, že ze 16-ti bitů jsou první čtyři použity na signalizaci bitových funkcí a zbytek pak na analogovou hodnotu polohy 0 .. 800. Na to těch zbývajících dvanáct bitů (4095) bohatě stačí včetně jednoduché diagnostiky. Prostě každý bit má svůj význam, a pokud máme k dispozici bitů 16, byla by rozmařilost zaplácnout všechny do šestnáctibitového slova polohy s maximální hodnotou 2400. Raději se zbývající bity využijí na další signalizace. Takto je to ale u téměř všech IO-Linkových snímačů, oblast procesních dat je využita na maximum. Dalo by se říci "ani bit nazmar".

iolink master 23


Vše by mělo začít tak nějak fungovat. Polohu u snímače nasimuluje kovová baterka.

iolink master 05


Obrazovka HMI, Stav LED na HMI korespondují s LED na snímači, status nám pak říká, zda je něco v dosahu snímače, nebo na které straně.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 07b


Tak tady jsou vidět ty první čtyři stavové bitíky v PLC programu, viz jeden z předchozích obrázků.

iolink master 24


Z klasické VAT tabulky je jasné jak to celé v PLC správně funguje. Pro začátečníky nebo uživatele s menšími zkušenostmi je důležitý řádek 20 .. 23, pro uvědomění si, který bajt ve wordu Siemens je vyšší a který nižší.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

iolink master 25b


Na samotné obrazovce HMI je pak zobrazení dat velmi efektní. Vzhledem k tomu, že procesní data čte PLC cyklicky, je vše velmi rychlé a největší zpoždění je vlastně jen u zobrazení tagů, které je nastaveno na 500ms.

iolink master 09

 


Podívejte se na videoukázku, jak nám to fungovalo.
https://www.youtube.com/watch?v=E5P9bl8rLyE&feature=youtube

 Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

Pepperl+Fuchs Česká republika, kontakt tady
IO-Link master ICE1-8IOL-G60L-V1D, více zde

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209