• Blaja
  • PLC automaty
  • Přiřazení jména a adresy periferií PHOENIX CONTACT v Profinet S7-1200

Přiřazení jména a adresy periferií PHOENIX CONTACT v Profinet S7-1200

  • pondělí, 03 říjen 2016 05:56

Ukážeme si jak zprovoznit I/O periferie v sítí S7-1200 správným přiřazením jména a také jak na to, když PLC najde v PROFINETU dvě stejné jména a IP adresy periferie.


Takové klasické PROFINET couplery IL PN BK DI8 DO4 pro připojení vstupů a výstupů do PLC, tyto od PHOENIX CONTACT v provedení PAC, tedy s integrovanými 8x vstupy a 4x výstupy. Samozřejmě také pro připojení dalších až 61 modulů.

ilpnbk 02


Pokud jste zvyklí na připojení Siemens periferie, je u zařízení jiných výrobců vhodné zkontrolovat připojení napájení. Vždy to bývá trochu odlišné a pokud se to neudělá správně poblikávají na Vás různé červené LED a podobně.

ilpnbk 01


Tohle bude výsledek, dvě funkční I/O periferie na PROFINET s S7-1200 každá s IP adresou poznačenou na papírku pro rychlejší orientaci.

ilpnbk 03


Pokud připojíme periferii poprvé do sítě, poblikává jen červená LED a samozřejmě nic nefunguje. To v tom lepším případě že je v pořádku napájení, jestliže jsme chybně zapojili také napájecí napětí, nebo nějaké chybí, bude situace ještě horší.

ilpnbk 04


Taková drobnost ale dost se podceňuje. Zkontrolujte, zda je řádně zapojena PROFINET linka, tedy jestli indikační LED svítí nebo blikají. Jestliže je některý konektor chybně zapojen, nebo nedostatečně zasunut, tady se to projeví.

ilpnbk 09


Jen připomeneme, že obě periferie PHOENIX CONTACT vložíme do konfigurace z HW katalogu, jeden modul je vše tohle na obrázku, jedná se o kompaktní verzi periferie. Navíc je tohle modul, který umí SafetyBridge režim o kterém si můžete přečíst více v našem testu na odkazech na závěr. Nyní nám ale stačí jen výstupní a vstupní adresy, abychom mohli vidět změnu stavu digitálních výstupů.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 10b


Celá konfigurace na jednom místě v TIA portal. Zvýraznění adres komponentů (fialová ikona) pomůže začátečníkům v orientaci. Nezapomenout celou konfiguraci nahrát do PLC.

ilpnbk 11


A samozřejmě, což je důležité, zkontrolovat nastavení pojmenování každého účastníka. Někdo nechává systému automatické pojmenování, jinde se zase jména vztahují třeba k místu instalace. My jsme nechali automatické a pak jej pro přehlednost upravili o poslední IP adresy, tedy 120 a 121.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 12b


Periferie vlevo s IP .120 je funkční a druhou s IP .121 jsme přidali jako novou. Co teď dále, neustálé nahrávání konfigurace do PLC nic neřeší. Důležité je znát MAC adresy každého zařízení, vlevo poslední znaky MAC jsou 21, u pravé zase F6.

ilpnbk 13


Základ spustit v TIA Portal utilitu "Accessible devices", tedy asi dosažitelné zařízení. TIA najde na prvním řádku novou periferii pouze podle MAC adresy.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 14b


Opět v konfiguraci zařízení využijeme na novém účastníku pravé tlačítko myši a zvolíme nabídku "Assign device name".

ilpnbk 15


A je to, zde pokud není přiřazeno jméno ke konkrétní stanici, je nutné tohle udělat.

Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 16b


Znovu přes TIA Portal utilitu "Accessible devices" ověříme, že je vše v pořádku.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 17b


V online režimu máme také všechno zelené, nikde nic nehlásí nějaké potíže.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 18b


Prakticky pak periferie funguje jak má. Vždy po změně jména stanice, nebo výměny periferie je nutné přiřadit správné jméno ke konkrétní stanici.

ilpnbk 19


Nakonec si ukážeme jak na to, když se v síti objeví dvě stejné periferie s názvem a IP adresou. "Accessible devices" nám to ukáže takto. Moc často takový obrázek neuvidíte, ale postup jak dál je shodný také pro jiné situace.

ilpnbk 20


V online režimu nám obě periferie hlásí chybu, IP adresy TIA Portal zobrazuje z HW konfigurace.

ilpnbk 21


Tentokrát na vadné stanici opět využijeme pravé tlačítko myši, ale vyvoláme si online diagnostiku.

ilpnbk 22


Tady musíme stanici resetovat do továrního nastavení. Jenom je nutné vědět MAC adresu periferie. Tento reset můžeme u některých modulů provést také přes hardwarové tlačítko.

ilpnbk 23


Znovu se ukazuje, že MAC adresa je velmi důležité pro takové situace. To je totiž to jediné podle čeho se dá spolehlivě orientovat. Jestliže MAC adresu vyplníme, můžeme provést reset stanice z prostředí TIA Portal.

ilpnbk 24


Po resetu je již možné přes "Assign device name" zkusit nastavit na zařízení jméno.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 25b


A počkat na potvrzovací zprávu o úspěšném přiřazení jména naší periferii. Na posledním řádku máme ještě chybné jméno druhé periferie, proto musíme znovu přiřadit jméno i k této. Stejně jako bychom je změnili v HW konfiguraci TIA Portal.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

ilpnbk 26b


Videoukázka přiřazení jména a adresy PROFINET periferií.

https://www.youtube.com/watch?v=7K9MtW57uuo&feature=youtube


Závěr: 

Pro ty kteří pracují s PROFINET periferiemi často je tohle samozřejmé, ovšem pro velkou část uživatelů, kteří třeba jen jednou za čas vymění zařízení na PROFINET to zase tak samozřejmé být nemusí. Platí to totiž nejen pro jakékoliv I/O periferie, ale také pro ostatní zařízení na PROFINET lince. V neposlední řadě jsme si také ukázali, že k PLC Simatic můžou být připojeny bez potíží i zařízení třetích stran, třeba právě PHOENIX CONTACT.

Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

Vazební člen sběrnice PROFINET IL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC - 2703994.

Článek SafetyBridge PHOENIX CONTACT moduly s PLC SIMATIC S7-1200, část 1.

Článek SafetyBridge PHOENIX CONTACT moduly s PLC SIMATIC S7-1200, část 2.

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209