LOGO! mobilní aplikace v roce 2017

  • neděle, 20 srpen 2017 16:59

Naposledy jsme se této mobilní aplikaci věnovali před čtyřmi lety, tedy v době jejího vzniku ve verzi 1.0.0. Nyní se podíváme, jestli a jaké změny LOGO!app od té doby prodělala.


Klasické LOGO! jsme připojili do naší dílenské sítě. Protože tato není přístupná přes Wi-Fi bude nutné nějaký Wi-Fi přístup zajistit.

logoapp 01


Stačí vytáhnout z krabice starší Wi-Fi router a využít jej k tomuto účelu. Na nic jiného ani není, připíchneme jej kabelem taky do sítě a hotovo.

logoapp 02


V modulu LOGO! nám běží nějaký zkušební prográmek s čítačem dokola a měření počtu cyklů za sekundu. To nám pro vyzkoušení stačí.

logoapp 03


Nejprve je ale nutné tento přístup a komunikaci v LOGO! uvolnit přes menu Access control. Jestliže potřebujeme přístup do proměnných přes VM oblast, musíme si do ní potřebné prvky namapovat, zase přes menu Parameter VM mapping.

logoapp 10


V továrním nastavení LOGO! jsou tyto parametry vypnuty, proto si přístupy uvolníme a v praxi pak zabezpečíme heslem. My jsme si nechali vše otevřené.

logoapp 11


Tak a jedeme na to, stačí se připojit do Wi-Fi routeru a získáme přístup do celé sítě.

logoapp 06


Protože webový server musí být povolen, klidně se jej vyzkoušíme, aspoň ověříme spojení. Stačí zadat IP adresu LOGO! Všimněte si, že bez potíží nastavíme i výstup LOGO!.
Klikněte na obrázek pro zvětšení

logoapp 12b


Aplikace LOGO! je k dispozici pro Android na Google Play a iPhone v AppStore. Uživatelé Microsoft OS v mobilech mají smůlu. Proto jsme pro zkoušky vzali starší tablet.

logoapp 20


Můžete si vyzkoušet i Demo spojení, ale my jedeme naživo. Intuitivně jsme si vytvořili další zařízení "Logomy", spojení funguje okamžitě.

logoapp 21


Celé menu, které máme k dispozici u jednotlivého nadefinovaného zařízení, tedy "Logomy".

logoapp 05


Užitečná funkce, která zůstala zachována, nastavení rychlosti komunikace, maximální hodnota je 30 vteřin.

logoapp 22


Ukázka monitoringu stavu kláves na LOGO! Opravdu se údaje mění 2x za sekundu.

logoapp 23


Hlavně nás ale zajímají naše proměnné v LOGO! Každý tag jsme si pojmenovali a nasměrovali do patřičné VM oblasti, tedy dobu cyklu do VW506 atd. Viz parametry mapování v LOGO! Soft Comfort.

logoapp 24


Jede to stejně na tabletu i na obrazovce LOGO!.

logoapp 07


Tento příjemný graf funguje pro každou proměnnou, jen není vhodné zobrazovat najednou proměnné velmi rozdílných hodnot. Tohle je čítač od jedné do čtyřiceti.

logoapp 25


V úplně hlavním menu pro všechny definované zařízení, je zajímavá možnost vytvořit vlastní kontrolní stránku a z ní ovládat třeba zmíněné výstupy LOGO!.

logoapp 26


K dispozici máme tlačítka, pole pro vkládání proměnné, posuvný regulátor a grafický zobrazovač typu "Circual gauge", pro nás prostě "měřák". Ovšem za úplatu, tedy buď zaplatit, nebo se bez těchto funkcí obejít.

logoapp 27


To je náš "měřák", neměli jsme aplikaci na mobilu (Windows mobile) a z tabletu platba nefungovala, takže Vám nemůžeme ani říci jestli jedna platba jeden tag, nebo je to nějak kumulováno. Pokud jste si někdo funkce koupili, dejte nám vědět.

logoapp 28


Mrkněte na video, jak nám to šlapalo.

https://www.youtube.com/watch?v=R5KqHsuT64o&feature=youtube


Závěr:

Aplikace jela bez potíží i na našem starším tabletu, Siemens uvádí minimální verzi Androidu 4.1, my jsme zkoušeli na 4.2.2.

Jaroslav Blažek


Doplňující odkazy k článku: 

Všechny mobilní aplikace Siemens jsou zde.
Článek o LOGO!app před čtyřmi lety tady.

Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209