SPS IPC Drives Norimberk 2015

  • pátek, 27 listopad 2015 03:00

Letošní konec listopadu byl opět ve znamení veletrhu automatizace, pohonů a všeho ostatního s tím související SPS IPC Drives v Norimberku. Tentokrát trochu netradičněji máme pro Vás opět reportáž.

I když jsme původně letos žádné videoukázky z SPS nechtěli točit, nakonec jsme se na jedné ocitli dokonce jako hlavní herci, tak se podívejte jak nám to šlo. Jinak si zkusíme právě netradičně něco připomenout z loňského ročníku, aby bylo vidět, kam se věci pohnuly. Samozřejmě je to jen zlomek toho co jste mohli vidět, nebo viděli.


Vyrazili jsme opět v pondělí, tedy o den dříve a počasí nám nepřálo. Rozvadov byl téměř neprůjezdný, ale asi po hodině čekání se to pohnulo, v podstatě až to uvolnil jeden "excelentní" řidič kamionu (můžete hádat odkud), který se snažil vše předjet levým pruhem a zašpéroval to komplet. Takže na Sales Meeting 2015 k SPS společnosti Helmholz, jsme dorazili s hodinovým zpožděním.

Naštěstí další den už bylo vše OK a z Grossenseebachu to je na výstaviště jen skok, takže jsme se vyhnuli všem zácpám na příjezdových dálnicích. 

SPS Drives Norimberk 2015


2D laserový scaner společnosti Peperl Fuchs napojen na software, hezky demonstroval celý rozsah a detekci různých předmětů.

SPS Drives Norimberk 2015


Italská společnost STEM vystavovala novinku, nabíjecí adaptéry pro baterie, pro jednu, dvě nebo i čtyři najednou. Více tady.

I když vypadaly jako běžné zdroje, nebyly to zdroje.

SPS Drives Norimberk 2015


Tohle bylo nádherné, celý stánek společnosti Webfactory byl kolem dokola obložen reklamními taškami, co bylo uvnitř jsme Vám vyfotili. Vypadalo to báječně. Společnost se zabývá vývojem software pro ovládání průmyslových zařízení, blíže na webu tady

SPS Drives Norimberk 2015


Podívejte se na naši loňskou reportáž, kde jsme si ukázali Profibus repeater s proměnlivou rychlostí společnosti Procentec. Měli jsme jej i u nás na recenzi, více tady a nyní byl vidět u společnosti VIPA. Na dotaz pracovníci potvrdili, že se jedná o produkt Procentec, oni jej pouze prodávají pod vlastními barvami.

Takových ukázek bude ještě několik.

SPS Drives Norimberk 2015


Další novinka u Beckhoff, zatímco vloni jsme obdivovali lineární XTS pohony (byli k vidění samozřejmě i letos), nyní I/O periferie, ale určeny k montáži ne na DIN lištu, ale přímo do plošných spojů s vývody na konektory, nebo kde chcete.

Výborná věc pro sériovou výrobu.

SPS Drives Norimberk 2015


Mimochodem Beckhoff obdobně jako Wago, vyrábí I/O interface pro všechny možné i nemožné komunikační sběrnice. Například o intarface Sercos, jsme nic moc neslyšeli. Jedná se o velmi rychlou "ethernetovou" sběrnici v reálném čase hlavně pro řízení pohybu, mrkněte tady.

SPS Drives Norimberk 2015


Helmholz předvedl dvě super novinky, obě okamžitě po skončení SPS skutečně dostupné pro objednání. První je ethernetový firewall WALL-IE (vloni byl k vidění jako prototyp), může pracovat jako můstek, umí NAT překlad adres, dále NAPT tedy překlad adres s přesměrováním portů a další funkce. Podporuje filtrování paketů, vícejazyčné rozhraní a jede na novém firmware, které se v administraci přizpůsobuje velikosti okna Vašeho prohlížeče. To vše za necelých 300 EUR.

Mimochodem z České republiky je na něj již první objednávka. 

SPS Drives Norimberk 2015


Druhý snad ještě více zajímavý produkt Helmholz je čtyřportový manažerovaný Profinet switch, který umí safety, podporuje MRP (media redundancy protokol), kruhovou síť, diagnostiku a veškerá parametrizace probíhá přes webový interface. Integruje a konfiguruje se do projektu přes GSDML soubor. Také dostupný ihned po SPS za téměř stejnou cenu jako WALL-IE, budeme jej mít pro Vás na vyzkoušení hlavně v safety aplikacích, neboť jak uvidíte, není switch jako switch. České zastoupení Helmholz najdete tady.

Příští rok přibude osmiportová verze i s digitálními vstupy, SNMP funkcemi a synchronizací času přes PROFINET.

SPS Drives Norimberk 2015


Samé novinky, tohle je další z dílny WAGO, PLC řady 200 s integrovaným GSM modulem. Stačí vložit SIMku do šuplíku, připojit anténu a PLC umí posílat zprávy a také přijímat nějaké povely. Samozřejmě pokud si vše správně nastavíte. Programuje se v CODESYS a nebo nadstavbou COCKPIT.

SPS Drives Norimberk 2015


U nás není moc rozšířen tento S5/S7 software společnosti IBHSoftec pro programování PLC řady S7-300/400 a také starších S5. Ale stále se vyvíjí, vyzkoušejte si jej klidně na odkazu tady.

Aktuální verze chodí od Windows XP až po Windows 10.

SPS Drives Norimberk 2015


INSYS-icom, kterou jistě znáte jako výrobce průmyslových routerů pro dálkovou správu PLC. U nás zastoupení v Plzni zde. Jejich hostesky nabízely v dobových kostýmech cukrovou vatu a také popcorn.

SPS Drives Norimberk 2015


EXOR a jejich HMI displeje v krytí IP69K kde, i když to tak není vidět, po panelech neustále stékala voda. Více informací na webu tady.

SPS Drives Norimberk 2015

 

Letos přibylo velké množství safety produktů, každý chtěl být viděn že "umí" safety komponenty. Wieland měl letos do safety vyladěnu celou jednu část stánku.

SPS Drives Norimberk 2015


Phoenix Contact a jejich SafetyBridge systém, který umnožní použití programovatelných safety modulů v I/O periferii u PLC bez nutnosti používat safety PLC, což je zajímavé. Pokud Vám nestačí safe kontakty, pak jako laciné rozšíření slouží ta jakoby veliká svorka vpravo (taky novinka).

Máme sestavu u nás, běží s PLC Simatic S7-1200 přes Profinet, takže během pár dnů budou i články o tom, jak to všechno funguje.

SPS Drives Norimberk 2015


Tohle je věc již starší, ale velmi užitečná při retrofitech, nebo všude tam, kde už není místo ani pro víceřadé svorky. Tento systém umožní na malém, prostoru připojit mnohožilový kabel. Najdete jej v nabídce Phoenix Contact a také třeba Weidmüller.

SPS Drives Norimberk 2015


SPECTRA prodává komponenty pro automatizaci, nás zaujala práce jejich barmanů, namíchali drink než byste řekli "švec".

SPS Drives Norimberk 2015


Safety bylo opravdu všude, i Murrelektronik do své řady I/O periferií Cube20S nabízí žluté safety moduly.

SPS Drives Norimberk 2015


Poprvé k vidění byl třífázový zdroj řady Emparro s výstupním proudem 40A, který uzavřel řadu těchto jedno a třífázových napájecích zdrojů.

Emparro 40A vpravo nahoře. 

SPS Drives Norimberk 2015


Jednotku IMPACT67-PN DI8 DO8 s Profinet rozhraním Murrelektronik strčil do vody pro demonstraci krytí, samozřejmě byla připojena k PLC a fungovala, tedy poblikávala si v té bublinkové vodní lázni, jako by se nic nedělo.

 

SPS Drives Norimberk 2015


MVK-Metal interface je vhodný do těch nejdrsnějších podmínek, tak jsme vyzkoušeli použít tento Murrelektronik Profinet interface jako kladivo na zatloukání hřebíku. Jak se nám to povedlo mrkněte na video níže.

SPS Drives Norimberk 2015


MVK-Metal Profinet interface funguje i jako kladivo?

Klikněte si zde pro otevření videa samostatném okně 


Siemens stejně jako vloni zabral halu 11, a chvílemi to tam vypadalo jako na Staromáku v Praze, skupiny s průvodci, každá vlaječku na tyči s nápisy "Gruppe 1" a podobně. Průhledný motor byl vystaven vloni stejně jako letos, ale mrkli jsme na jeho skříňový měnič.

SPS Drives Norimberk 2015


Řady motorů Siemens, pokud se Vám pletou, tak SIMOTIC M jsou vřetenové 1PH8, řada S pak serva 1FT7 a tak podobně. Tady to bylo jasně a přehledně vystaveno.

SPS Drives Norimberk 2015


Nový servo měnič V90 určený pouze k připojení servomotoru 1FL6 a jednoduchým polohovým aplikacím, třeba právě z PLC Simatic S7-1200. Více najdete tady

SPS Drives Norimberk 2015


Letos na jaře skončila v safety modulech Sirius řada 3TK28 a nahradila ji řada 3SK1. Všechny tyto moduly byly k vidění v safe koutku Siemens. 

SPS Drives Norimberk 2015


A pokud jste dostali z té záplavy návštěvníků hlad a zatoužili po klidu, několik místních bufetů nabízelo celkem obdobný sortiment.

No s veletržní klobásou z Ampéru v Brně jsme to neporovnávali, i když šest "wurstů" se salátkem vypadalo lákavě nejen na tabuli. Ale dočtěte až do konce a uvidíte...

SPS Drives Norimberk 2015


Z jiného soudku. Žádný produkt, ale panel s vizitkami důležitých pracovníků Baumüller se nám jevil jako perfektní nápad. Více o Baumüller automatizačních safety produktech je zde.  

SPS Drives Norimberk 2015


Tyto repeatry pochází z produkce Helmholz, i když se jeví jako Indusol. Obdobně jako výše uvedená VIPA a Procentec s repeatrem.

SPS Drives Norimberk 2015


Kabelové energetické řetězy IGUS neustále demonstrovaly, co se do nich vejde, více informací u českého zastoupení tady. Vše se tady pomalu nebo rychle pohybovalo a ukázky rozdílu v konstrukci kabelů pro různé ohyby a rychlosti právě v kabelových řetězech byly výborné.

SPS Drives Norimberk 2015


ELCO industrial automation kromě jiného měla zajímavý a hlavně přehledný katalog Profinet kabelů a koncovek s tabulkami co vše k čemu pasuje a nepasuje.

Ještě jsme dostali létajícího draka, jen se musí udělat ještě hezky a půjdeme jej vyzkoušet. 

SPS Drives Norimberk 2015


Na závěr u výrobce třífázových reaktorů jsme uviděli tento generátor. Ty staré věci jsou nádherné, všimněte si detailu uhlíků, vlastně sběrného zařízení.

Přitahovalo to kolemjdoucí návštěvníky jako magnet.

SPS Drives Norimberk 2015


Předloni jsme natočili Weidmueller robota v akci, letos trochu jinak.

Klikněte si zde pro otevření videa samostatném okně 


Celkem brzy jsme letos skončili a proto hurá po šestce do Plzně, kde na nás čekal "zlatý hřeb".

SPS Drives Norimberk 2015


Tam jsme totiž měli domluvenou hospodu COMIX na náměstí, kde Plzeň byla přímo excelentní a jídlo božské. Takovou Plzeň jsme už nepili velmi, velmi dlouho, už i z fotky je vidět ta pohádka, o pečeném kolenu ani nemluvit.

Pro tohle jsme se vykašlali na ty "Norimberské wursty" z nabídky občerstvení na výstavišti.

SPS Drives Norimberk 2015

 

Jaroslav Blažek


Pro psaní komentářů se přihlašte

Kontakt

email : blaja @blaja.cz
email reklama: info @blaja.cz
email adresy bez mezery 
před zavináčem

Jaroslav Blažek
Štěpánská 1888
755 01 Vsetín
+420 608 180 209